• Crypto-analist Timothy Peterson, legt uit dat het aanbod van Bitcoin dagelijks afneemt.
  • Hij schat dat er in totaal 1.500 BTC per dag verloren gaat, vergeleken met ongeveer 900 BTC-delven.
  • Het maximale aantal Bitcoin dat ooit in omloop zal zijn, is ongeveer 14 miljoen.
  • Individuen verliezen hun BTC door verloren hardware, privé-sleutels, overlijden en het sturen naar verkeerde adressen.

De vraag hoeveel Bitcoin voor altijd verloren mag gaan is beantwoord door Timothy Peterson van Cane Island Alternative Advisors. De heer Peterson deelde zijn analyse via twitter door uit te leggen dat er na de halvering dagelijks ongeveer 900 BTC worden aangemaakt. In dezelfde periode gaan ongeveer 1.500 BTC voorgoed verloren. Het aanbod van Bitcoin is dus eigenlijk aan het krimpen en niet aan het groeien.

Hieronder staat zijn tweet die het krimpende aanbod van Bitcoin verklaart.

Er zal nooit meer dan 14 miljoen Bitcoin in omloop zijn.

In de tweet deelde de heer Peterson ook een link naar zijn onderzoeksnota’s, waaronder een artikel met de titel ‘There Will Never Be More Than 14 Million Bitcoins’.

Zoals de titel suggereert, geeft het onderzoeksverslag antwoord op de vraag hoeveel Bitcoins er verloren zijn gegaan door werkelijke aantallen en redenen te geven waarom individuen hun Bitcoin verliezen. Volgens de heer Peterson zijn er op de volgende manieren Bitcoins verloren gegaan.

Toevallige verliezen (weggooien) van hardware

  • Verkeerde plaatsing of totaal verlies van privé-sleutels bv. Elon Musk
  • Overlijden van de eigenaar van Bitcoins zonder een goed proces om de BTC door te geven aan de nabestaanden, bijvoorbeeld Mathew Mellon die meer dan 500 miljoen dollar in XRP had.
  • Het sturen naar het verkeerde adres, en het adres is niet toegankelijk, bv. gebruikers die BTC naar een slapend adres met veel Bitcoin sturen in de hoop dat ze beloond worden. Door kleine hoeveelheden BTC te ‘doneren’ aan een slapend walvisadres hopen sommigen dat de eigenaar ze ooit zal belonen met een mooie uitbetaling. Dhr. Peterson vergelijkt de praktijk met een wensput.

Conclusie

Samenvattend, het aanvankelijke idee dat er slechts 21 miljoen Bitcoin gedolven zal worden is genoeg om te verklaren dat BTC zeer schaars is. Timothy Peterson heeft dit idee van schaarste herzien door erop te wijzen dat er slechts 14 miljoen Bitcoins in omloop zullen zijn door het verlies van miljoenen BTC in de loop der jaren. Met deze nieuwe informatie kunnen investeerders en handelaren nu hun idee van Bitcoin-schaarste herzien met een bijzondere nadruk op de 7 miljoen BTC die nooit in omloop zal zijn.